- På Busmoen var det en rød lagune med oljefat, dekk og badekar

En tidlig maidag i 2022 står Trond Larsen på brua over Mesnaelva nederst på Busmoen. Han er ikledd en signalgul vest merket Litra Containerservice. Trond lener seg mot rekkverket og ser mot parkområdet, som begynner å komme til liv i morgentimene.

I hundegården har en ung kvinne sluppet løs hunden sin som jager energisk etter en pinne. Ute på brua passerer en eldre mann med målbevisste skritt. I hånda bærer han en drill. Kort tid etter kommer han tilbake fra sitt lille dugnadsoppdrag, ser på den gule arbeidsvesten, beskuer fotografen og spør:

- Å ær’e som skal forandres på her nå?

- Ingenting skal endres her, smiler Trond på sin rolige og lavmælte måte. Så legger han til;

- Det har allerede forandret seg mye her, siden jeg kjørte mitt første lass med avfall til Busmoen.

 


I 1977 begynte den 18 år gamle Trond Larsen som maskinkjører for Gausdal Bilselskap hvor han etter to år ble lastebilsjåfør og begynte å kjøre containere. I over 40 år har han jobbet i samme bedrift, som i dag er godt kjent som Litra Containerservice.

Det har vært litt av en reise. Ikke bare for unggutten som gikk gradene og endte opp som daglig leder, men avfallshåndtering er blitt en seriøs profesjon med fagbrev. Gjennom et helt arbeidsliv hos Litra har han og bedriften vært sentrale aktører i en revolusjon innen avfallshåndtering i Lillehammer og Gudbrandsdalen.

 

- Da jeg begynte å kjøre var det to deponi i Lillehammer. Ett på Hovemoen, der bilopphuggeriet ligger i dag, hvor vi kjørte alt som kunne brennes, og ett på Busmoen hvor vi kjørte alt som ikke kunne brenne. Bildekk, badekar, malingsspann – nær sagt alt ble tømt ut i en dam som skiftet farge etter hvilket fargestoff som sist var tømt fra tekstilindustrien. Så ble det fylt på med jord og dammen ble etter hvert mindre og mindre. Roverudmyra kom i drift fra 1982. Det var starten på en endring.

 

 

 

- Jeg husker en av de første turene jeg hadde til Hovemoen hvor de andre stod og spiste is da jeg kom. Det var is som skulle kastes. Den gangen syntes jeg det var fælt å se på. Å spise is der... nei, det skulle jeg aldri gjøre! Men du vet ... året etter, da is-sesongen kom, spiste jeg is jeg også, ler Trond. Fra brua ser Trond utover det fine parkområdet som Busmoen er blitt i dag. Det er vanskelig å kjenne seg igjen og å se nøyaktig hvor avfallsplassen lå. Han rister på hodet når han tenker på hvordan avfall ble håndtert tidligere, samtidig som han er stolt over den enorme utviklingen siden den gang.

- Vi leverte containere til byggeplasser ganske tidlig, men på 70-tallet ble det ikke sortert. Alt gikk i samme container. I dag er det ikke noe som heter søppel. Alt sorteres og alt som kommer inn blir til noe nytt. Alt er ressurser.

 

Kåre I. Berg var de første til å starte med containerbiler for avfall i Lillehammer. Flere container-firmaer kom til etter hvert men alle ble etter hvert kjøpt opp. Det ble også Kåre I. Berg, som senere ble en del av Gausdal Bilselskap, og i november 1986 slås de så igjen sammen med Ringsaker Lillehammer Bilruter under navnet Litra AS.

 

- Navnet kom til etter en navnekonkurranse ved sammenslåingen. Noen tror kanskje det er en forkortelse for «Lillehammer Transport», men det stemmer ikke, smiler lederen for Litra Containerservice, som siden 2007 har vært skilt ut som eget selskap. Et godt navn ble det i alle tilfeller.

Litra er i dag en innarbeidet merkevare i hele regionen og Trond forteller at å være en rådgiver for kundene i sortering og bruk av rett utstyr er en helt sentral del av jobben for de fem ansatte i Litra Containerservice.

 

 

 

Trond er et godt kjent ansikt både blant byen og dalens beboere og næringsliv etter mange år i bransjen. Alle som kommer inn dørene hos Litra Container møtes med glade smil og et oppriktig ønske om hjelpe kundene på best mulig måte.

 

- God service og gode kundeforhold er helt sentralt for oss. Jeg håper og tror kundene opplever oss som en pålitelig bedrift det er lett å ta kontakt med for å få den informasjonen de trenger. Her er det lov å bare stikke innom og ta en prat, så finner vi en løsning.

 

Og kompetansen sitter i veggene hos Litra Containerservice. Få om noen kjenner denne bransjen så godt fra grunnen av som Trond. Han begynte som maskinfører før han fikk begynne å kjøre containerbil, og etter hvert ble han hentet inn på kontoret hvor han først ble trafikkleder og senere kunderådgiver. Utdanning har han tatt undervegs og er altså i dag daglig leder i Litra Containerservice og sensor for fylkeskommunen når ansatte innen renovasjon- og avfallshåndtering skal opp til fagprøve.

 

 

- Jeg har jo fått et spesielt forhold til firmaet da jeg har vært her siden jeg var 18. Det har vært en stor del av livet mitt og jeg har sett og fulgt utviklingen fra avfallshåndtering var en miljømessig versting frem til det det er i dag.

Noen morsomme hendelser har det også vært og han tenker seg ikke lenge om før han plukker fram en godbit fra hukommelsen.

- Vi har jo veldig mange containere stående ute, både på lang sikt og kort sikt. Når disse skal hentes inn og tømmes så må de kvitteres for på hentestedet. En av sjåførene våre ble sendt til Nordre gravlund for å hente en container der. Han slet nok med å få tak i noen på stedet som kunne skrive under. Da han leverte skjemaet på kontoret kunne vi lese følgende der underskriften skal stå;

 

«Ingen tegn til liv»

 

Har du behov for container? Kontakt oss i dag!

Vi hjelper deg til å passe på miljøet vårt!

Hos oss får du kjøpt materiell for enkel avfallshåndtering